Deel 7: Taj Mahal

Het meest symmetrische wereldwonder van alle 7 moderne wereldwonderen sluit deze serie artikelen af. De in India gelegen Taj Mahal is geweldig. Naar mijn idee doen de volgende woorden het mausoleum eer aan:

 • Adembenemend
 • Prachtig
 • Schitterend
 • Onwerkelijk
 • Imposant
 • taj-mahal-voorkant

  Op deze foto is duidelijk te zien waarom de Taj Mahal tot 1 van de 7 wereldwonderen behoort.

  Historie

  In 1632 werd er begonnen met de bouw van de Taj Mahal. Shah Jahan liet een van ’s werelds meest imposante mausoleums bouwen om zijn geliefde Mumtaz Mahal een mooie rustplaats te geven na haar overlijden in 1631. Nadat Shah Jahan zelf te overlijden kwam werden zijn resten in de tombe naast die van zijn geliefde gezet. Zo waren ze tot in de eeuwigheid samen.

  Tijdens de Mongoldynastie was het gebruikelijk om voor de leden van deze dynastie een grafmonument te bouwen gelegen in een volledig symmetrisch aangelegde tuin.
  In de islamitische traditie staan tuinen symbool voor het paradijs. De Mogols deden hun uiterste best om voor overledenen een paradijs op aarde te creëren. Buiten het feit dat de mausoleums als rustplaats dienden, deden zij ook dienst als status- en krachtsymbool. Door de omvang en grootschaligheid van de imposante tombes werden andere volken ‘gewaarschuwd’ voor de kracht van de Mogols.

  Waar het bij andere tombes gebruikelijk was dat de tombe zelf exact in het midden van de tuin staat, is dit bij de Taj Mahal niet het geval. De Taj Mahal staat namelijk op een verhoging aan de over van de Yamuna-rivier.

  In de wijde omtrek van Agra (waar de Taj Mahal staat) is het uit witmarmer opgetrokken gebouw te bewonderen. De 4 minaretten die het gebouw flankeren resulteren in een driedimensionaal uiterlijk wanneer het gebouw wordt bekeken.

  De Taj Mahal wordt wereldwijd geroemd vanwege de perfecte symmetrie. De decoraties, de marmeren reliëfs, het steenwerk en niet te vergeten, de wijze waarop het zonlicht de Taj Mahal streelt geven het gebouw het aanzien dat het verdient.

  Shah Jahan is erin geslaagd om een gebouw neer te zetten dat door de eeuwen heen door iedereen wordt bewonderd en gewaardeerd. De Taj Mahal is een van de meest iconische gebouwen in de wereld en staat symbool voor het land waar het in staat, India.

  Bereikbaarheid

  Als je in India bent, dan is het eigenlijk verplicht om een bezoek te brengen aan de Taj Mahal. De beste tijd om het wereldwonder te bewonderen is in de ochtend. Het liefst zo vroeg mogelijk. De temperatuur is dan namelijk nog niet zo hoog en er zijn ’s ochtends vroeg minder toeristen die de tombe willen bezichtigen.

  Bij zonsopkomst is een van de meest imposante beelden te zien. Het moment dat de zon boven de koepel uitkomt, is magisch te noemen.

  Op vrijdag is het niet mogelijk om, als toerist, de Taj Mahal te bezoeken. Omdat vrijdag traditioneel een rustdag is voor de moslims is het mausoleum dan gesloten. Ook is op vrijdag de in het gebouw aanwezige moskee in gebruik.

  Bij het bezoeken van de Taj Mahal moet je er rekening mee houden dat je mogelijk wordt gefouilleerd. Vanwege de aanwezigheid van een moskee in de tombe zou dit een mogelijk doelwit kunnen zijn voor kwaadwillenden.

  taj-mahal-moskee

  De in de Taj Mahal gelegen moskee gezien vanaf de voorkant.

  Bron featured image: klik hier