7. Shenzhen, een van China’s meest indrukwekkende steden.

Shenzhen staat bij veel toeristen niet op het lijstje van steden die zo snel mogelijk bezocht moeten worden. En dat is zonde, Shenzhen heeft meer te bieden dan je zou verwachten en is zeker het bezoeken waard.

skyline-shenzhen-china

Shenzhen, China

Klimaat

Het klimaat in Shenzhen is een subtropisch zeeklimaat met genoeg regen en zonneschijn. Het is er nooit veel te heet of veel te koud. Als westerse toerist kan je de stad het beste in de winter bezoeken. Dan is het weer het aangenaamst en is heel voornamelijk droog.
Tijdens de zomer en herfst is er kans op een tyfoon. Meestal worden deze tegengehouden door de bergen die de stad omringen, echter komt het gemiddeld eens per 2 jaar voor dat een tyfoon de stad bereikt.

De bevolking

Met een bevolking van ongeveer 14 miljoen hoort de stad tot de top 5 grootste steden van China. Dit is lang niet altijd zo geweest. De Chinese stad is pas sinds 1979 echt gaan groeien. Door de ligging naast Hong Kong was de toenmalig kleinschalige stad een mooie plek voor de Chinese overheid om het gebied een SEZ te maken (Special Economic Zone). Shenzhen was de eerste stad in China waar dit idee werd uitgevoerd. De Chinese regering wilde niets riskeren en koos ervoor om het plan eerst uit te testen in deze stad. Blijkbaar was de regering tevreden, aangezien er nu een groot aantal nieuwe SEZ’s zijn bijgekomen.
De bevolkingsdichtheid is volgens Forbes magazine de vijfde grootste van de wereld.

Voor Shenzhen een SEZ werd, werd in de stad geld verdiend met visserij en agrarische werkzaamheden. Nu bestaat de stad voor 90% uit immigranten uit zowel binnen- als buitenland.

Skyline

Door de enorme bevolkingsgroei moest er ruimte gezocht worden in de lucht. Dit heeft geresulteerd in een van ’s werelds meest indrukwekkende skylines. Het hoogste gebouw in Shenzhen is het Kingkey 100. Met een hoogte van 442 meter, of bijna een halve kilometer is dit het derde hoogste gebouw van China. Op de wereldwijde lijst, is de wolkenkrabber op de negende plaats terug te vinden.

kingkey-100-shenzhen-china

Hoogste wolkenkrabber van Shenzhen, de Kingkey 100

Uit eten

Zoals gebruikelijk is in een wereldstad kunnen liefhebbers van lekker eten hun geluk niet op in Shenzhen. Door de immens grote hoeveelheid van immigranten zijn er allerlei invloeden terug te vinden op culinair gebied. Thaise, Vietnamese, Japanse, Indonesische, maar ook westerse gerechten, zoals Italiaans, Frans en Spaans zijn terug te vinden in de Shenzhense restaurants.

Bezienswaardigheden

Onderstaand een lijstje met de dingen je gezien moet hebben:

 • Window of The World
 • Splendid China & Chinese Folk Culture Village
 • Happy Valley Theme Park
 • Minsk World
 • Bij ‘Window of The World’ maak je een wereldreis in een dag. Er zijn bezienswaardigheden uit bijvoorbeeld Parijs, er is een miniatuur Taj Mahal, een verkorte versie van de Chinese muur en ook een mini versie van de Rocky Mountains is te bezichtigen. Wil je een echte wereldreis maken, maar weet je niet precies hoe je dit aan moet pakken? Lees dan dit artikel: ‘Wat heb je nodig voor een wereldreis

  Vanaf 20 december 2014 tot 15 februari 2015 wordt er in Shenzhen een lichtfestival gehouden. Een variant hierop is momenteel in Utrecht aan de gang. De Nederlandse versie heet: China Light Festival

  Zie ook: De 10 meest toeristische steden van de wereld
  Bron featured image: klik hier