10. Parijs, stad van de liefde

Naast Londen, New York en Tokio wordt Parijs beschouwd als één van de vier wereldsteden. En dat is niet voor niks, want met 11 miljoen inwoners en bijna net zoveel toeristen per jaar is het absoluut een wereldstad. Daarnaast wordt Parijs ook wel de stad van de liefde genoemd. Ook dat is geheel terecht, want de stad straalt romantiek uit.

Terwijl je over Pont Neuf loopt, de oudste en beroemdste brug van Parijs, werp je een blik op het woeste water van de Seine. Hier bevindt zich Île de la Cité, één van de eilanden in de rivier die Parijs als het ware in tweeën deelt. De beroemde kathedraal Notre Dame en de Conciergerie, het oudste koninklijk paleis van Parijs, zijn hier gevestigd. De kathedraal blijft je verbazen, met name in het donker, wanneer deze volledig verlicht is. De westgevel, bekend van de twee 69 meter hoge torens, is rijkelijk versierd met prachtige beeldhouwwerken.

Natuurlijk moet je een bezoekje brengen aan de Eiffeltoren, wat met zes miljoen bezoekers per jaar het best bezochte monument van de wereld is. Het is absoluut aan te raden om de trap naar het eerste plateau te nemen, aangezien je bij elke stap een beter uitzicht krijgt over Parijs. Om naar het bovenste punt te komen, dien je de lift te nemen, waarna je een sensationeel uitzicht hebt over de hele stad. Ook dit is zeker aan te raden wanneer het donker is, want Parijs draagt niet voor niets ook de titel ‘’Stad van het licht’’. Elk uur licht de Eiffeltoren bovendien een aantal minuten op, wat van een afstandje een adembenemend gezicht is.

eiffeltoren

Eiffeltoren bij nacht

Een ander beroemd stukje Parijs is de Arc de Triomphe. Deze triomfboog is gevestigd op de Place Charles de Gaulle, één van de verkeersknooppunten van Parijs. Hier brandt nog steeds het eeuwige vuur, waar alle slachtoffers van de twee wereldoorlogen mee herdacht worden. Vanaf dit plein begint ook de Champs-Élysées, de grootste en meest beroemde winkelstraat van Parijs. In de 1910 meter lange straat zijn onder andere ketens als Louis Vuitton, Nike en Zara. Met €9.000,- per m² is het de één na duurste winkellocatie van de wereld, na Fifth Avenue in New York.

champs-elysees

Champs Élysées, gezien vanaf de Arc de Triomphe

Een absolute must in Parijs is een bezoekje aan het Louvre. Of je nu de enorme kunstcollectie binnen bekijkt, of buiten geniet van de architectuur en de beroemde glazen piramide. Voor wie de Mona Lisa van dichtbij wilt zien, moet op een rustige dag komen. Er komen namelijk gemiddeld 20.000 bezoekers per dag voor dit beroemde schilderij van slechts 77 bij 53 cm.

louvre

Het Louvre bij nacht

Zie ook: De 10 meest toeristische steden van de wereld