Deel 5: Machu Picchu

Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen. Het ligt midden op een 2400 meter hoge heuvel tussen de Andestoppen in Peru. De eeuwenoude ruïnes werden oorspronkelijk pas in 1860 ontdekt door de Duitser Augusto Berns, die alle historische schatten verkocht aan Europese musea. Pas in 1911 toen ook Hiram Bingham de ruïnes ontdekte kwam het pas in het nieuws.

Geschiedenis

Machu Picchu is een oude Inca stad dat naar schatting aan 1200 mensen onderdak bood. Het was eigenlijk bedoeld als toevluchtoord voor Inca heersers. Door de moeilijk bereikbare ligging van het wereldwonder moesten mensen lang reizen voordat ze de plek bereikten. Het pad dat de mensen aflegden wordt de Inca Trail genoemd.

machu-picchu-van-binnen

De oude ruïnes van dichtbij

De Inca Trail

De Inca Trail is 45 km lang en de reis duurt zo’n drie a vier dagen. Jaarlijks zijn er veel reizigers die dit pad afleggen om uiteindelijk bij de oude Inca stad terecht te komen. Ondanks het pad zo lang is, is het een hele belevenis. Er zijn prachtige landschappen, oude tempels, mooie velden, terrassen, baden en natuurlijk de Funerary Rock Hut. Dit is een eeuwenoude hut waar men denkt dat Inca heersers werden gemummificeerd.

inca-trail

Een stukje van het 45km lange pad

Theorieën

Archeologen denken dat de bouw van de stad is begonnen rond 1440 door opdracht van Pachacuti.
De stad is bewoond geweest tot de Spaanse verovering in 1532.

Er zijn meerdere verschillende versies die de geschiedenis van Machu Picchu vertellen, maar niemand weet zeker hoe het echt is gegaan.

Eerst werd gedacht dat de stad een fort zou zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk. Niet iedereen is het eens met deze verklaring aangezien er weinig plek was voor veel mensen.

Een andere theorie was dat het rijk werd gebruikt als opslagplaats voor coca-bladeren, maar dit gelooft ook niet iedereen aangezien coca-bladeren na de Spaanse verovering nog steeds een belangrijke rol speelde in het gebied.

Bekendheid

In 1913 kreeg Machu Picchu écht de aandacht toen National Geographic veel aandacht besteedden aan de oude ruïnes. In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Tot op heden is Machu Picchu een bekende toeristische attractie en staat hij bij vrijwel alle reizigers op de bucket list. Ook wordt het wereldwonder gebruikt als ”relax plaats” door de vele lama’s die in het gebied leven.

machu-picchu-uiticht-lama-relax-plek

Hier zie je een van de lama’s!

Bron featured image: klik hier.