Ervaar de rust en ruimte op IJsland

ID-100286764
Op zoek naar een vakantiebestemming voor de zomer kom je IJsland tegen. IJsland? Dat is toch een kaal landschap wat heel het jaar door besneeuwd is? Je klikt door, niet wetende dat IJsland gemiddeld 60% van de tijd niet ondergesneeuwd is. En dat het wat betreft natuur één van de mooiste landen in Europa is. En dat het s ’zomers gewoon 25⁰C kan worden. Nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder!

 

Geografie

Met bijna 330.000 inwoners op een oppervlakte van 103.000 km² is IJsland het meest dunbevolkte gebied van Europa. Hiervan leeft meer dan de helft in en rond de hoofdstad Reykjavik, waar zich het economisch centrum van het land bevindt. De rest van IJsland bestaat voornamelijk uit vruchtbaar rotsachtig en vulkanisch gebied, waardoor de natuur zich volledig ontpopt als de sneeuw gesmolten is.
Daarnaast valt IJsland onder de vulkanisch actieve landen doordat het deels op de Amerikaanse en deels op de Europese continentale plaat ligt. Het nationaal park van Þingvellir is dan ook de enige plek op aarde waar je beide platen daadwerkelijk kunt zien. Een ander fenomeen waar IJsland om bekent staat zijn de geisers. Zo kun je bij de Strokkur-geiser in Haukadalur-vallei elke 5 tot 8 minuten genieten van dit prachtige natuurlijke verschijnsel. Helaas is het aantal actieve geisers, mede door toedoen van de industrie, enorm afgenomen de laatste jaren.

Orka’s en walvissen

We vervolgen de reis op de boot, waar we een orka en walvissen safari gaan doen. Deze tocht gaat langs het schiereiland ten noorden van Reykjavik, genaamd Grundarfjörður. In deze baai worden zeer regelmatig orka’s en walvissen gespot, welke soms heel dicht bij de boot komen zwemmen. Dit is een unieke ervaring voor iedere bezoeker van IJsland.

Blue Lagoon

Ben je de kou een beetje zat? Dan kun je altijd nog terecht in de Blue Lagoon wateren. Dit prachtige stukje gesteente is gevuld met natuurlijk vulkanisch water, wat kunstmatig verwarmd wordt tot zo’n 38⁰C. Rond het water staan bakken met gezuiverde klei om je huid in te smeren. Dit zorgt volgens wetenschappers voor een geneeskrachtige werking.

Noorderlicht

Tot slot gaan we een avond zitten om het noorderlicht te kunnen bewonderen. Met name in de periode van oktober tot maart is het noorderlicht regelmatig te zien, maar ook in september is het mogelijk dit wonderbaarlijke verschijnsel te aanschouwen. De ideale tijd dat het plaatsvindt is tussen 21:00 en 01:00 uur. We raden echter wel aan om iets te doen terwijl je wacht op het noorderlicht, omdat het bij plotseling opkomende bewolking niet mogelijk is om het noorderlicht te kunnen zien.

Ben je nog niet overtuigd om een bezoek te brengen aan IJsland? Maar ben je wel van plan om bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Canada te bezoeken? Iceland Air biedt als overstappunt een service aan waarbij je één van je vluchten gratis aan kan passen, zodat je een of meerdere dagen in IJsland kan verblijven, zonder een hele vakantie aan het land te wijden.