Deel 4: De Chinese muur

In deze serie worden alle zeven moderne wereldwonderen apart beschreven. Dit artikel zal gaan over de Chinese Muur.

Historie

De Chinese Muur is oud. Erg oud. Er wordt geschat dat er is begonnen met de bouw van de Muur zoals hij nu is in de 7e eeuw voor Christus.
De muur diende als bescherming van het Chinese rijk, dat vanaf de 4e eeuw voor Christus werd bedreigd door steppenvolken en Xiongnu. De rijken Zhao Yan en Qin zorgden er gezamenlijk voor dat de muur een meer systematisch karakter kreeg.

In 221 voor Christus verenigde Qin Shi Huagdi de Chinese staten. Tijdens zijn elf jaar durende bewind werd als hoofddoel de versteviging van de muur als doel gesteld. De noordgrens diende verdedigd te worden tegen aanvallen van noordelijke steppenvolken.
Na het overlijden van de keizer ontstond er een nieuwe dynastie, de Han-dynastie. Deze dynastie zou ruim vier eeuwen de macht hebben in China. Tijdens deze dynastie werd de muur nog verder uitgebreid en verstevigd.

Onder leiding van Dzjengis Khan vielen de Mongolen in de dertiende eeuw China binnen. Dzjengis veroverde heel China en samen met zijn opvolgers vestigden zij de Yuan-dynastie. De Mongolen heersten over China en het noordelijke steppengebied. Vandaar dat de muur tijdens deze dynastie in verval raakte.

Toen de Mongolen uit China werden verdreven kreeg de muur weer aandacht. In de Ming-dynastie, die werd gestart door Zhu Yuanzhang, werd de muur weer verstevigd. De leiders die tijdens deze dynastie aan de macht waren gaven de opdracht om de muur langer en sterker te maken. De muur werd uitgebreid tot een bouwwerk van ruim 6.300 km. De verdedigingslinie werd verdeeld in 9 regio’s, allen onder leiding van een militair bevelhebber. De muur had ruim 1000 forten/uitkijktorens waar de wacht werd gehouden. Tussen de uitkijktorens en forten werd gecommuniceerd doormiddel van rooksignalen.

kaart-chinese-muur

Een kaart van de Chinese muur

Bereikbaarheid

Gelukkig is het grootste door mensen gemaakte bouwwerk te bezichtigen. Het is al toerist mogelijk om over de muur te lopen, dit kan over het grootste deel van de muur. Door erosie en verval zijn sommige delen van de muur echter niet meer toegankelijk. Desondanks blijft er nog genoeg muur over om te bewonderen.
De meest populaire plek om de muur te bezichtigen ligt zo’n 70 km van de Beijing vandaan. En staat bekend als Mutianyu. Door de populariteit van dit stuk van de muur zijn er ook erg veel straatverkopers die hun brood proberen te verdienen aan de toeristen die het bouwwerk komen bezichtigen. Mocht je wat aan willen schaffen bij een van deze straatverkopers, let er dan goed op dat je niet wordt genaaid. Probeer zo veel mogelijk gepast te betalen om ervoor te zorgen dat je niet met een wisseltruc wordt afgezet.
Andere bekende plaatsen om de muur te bezoeken, in de buurt van Beijing zijn: Badaling, Huanghuacheng, Juyongguan, Simatai, Jiankou en Jinshanling. Deze plekken worden vooral overspoeld door Chinese toeristen. Door de stijging van de welvaart in het Aziatische land is het voor de Chinese bevolking ook steeds makkelijker om hun eigen land te verkennen. Als Nederlandse toerist zal je waarschijnlijk wel even moeten wennen aan de Chinese hectiek.
Indien je niet van drukte en hectiek houdt kan je ook wat verder van Beijing de muur bezoeken. Dit zal we meer reistijd kosten alleen zal de muur niet aanzienlijk mooier zijn dan dicht bij de hoofdstad.

wachttoren-chinese-muur-china

Wachttoren van de Chinese muur

Tips:

 

  • Draag goede schoenen! Je zal veel lopen en daarvoor zijn goede schoenen erg handig.
  • Ga zo vroeg mogelijk. Het is dan rustiger en je zult dan kunnen genieten van de muur zonder hordes toeristen die ook de muur komen bezichtigen.
  • In de winter kan het erg koud zijn. Neem dus een sjaal en handschoenen mee om minder last te hebben van de ijzige wind.

 

Zie ook: De zeven moderne wereldwonderen