Deel 3: Colosseum

In deze serie worden alle zeven moderne wereldwonderen apart beschreven. Dit artikel zal gaan over het Colosseum in Rome.

Historie

Het meest bekende amfitheater van de wereld werd gebouwd door de Flavische keizers. Onder keizer Vespasianus in 72 werd er begonnen met de bouw. De bouw van het immense stadion werd gefinancierd door de krijgsbuit die was verkregen bij de plundering van Jeruzalem. Nadat de bouw was afgerond in 80 werden er 100 dagen lang spelen gehouden.

De locatie van het stadion is bewust gekozen. De keizer voor keizer Vespasianus was niet zo geliefd. Tijdens zijn heerschappij heeft hij een kunstmatig meer aan laten leggen. Dit kunstmatige meer moest echter plaatsmaken voor het Colosseum. Dit zorgde ervoor dat de herinnering aan keizer Nero, de keizer die het meer aan liet leggen, vervaagde.

Het theater stond bekend als grootste amfitheater van de Romeinse wereld. De naam is over de jaren wel veranderd. Tijdens de tijd van de Romeinen werd het Colosseum het Amphitheatrum Flavium genoemd. De naam Colosseum komt waarschijnlijk voort uit de naam van een beeld dat voor het Colosseum stond. De Colossus van Nero.

Gebruik Colosseum

In het stadion werd het volk vermaakt. Dit gebeurde door gevechten tussen dieren, dieren en mensen, mensen en mensen. Er zijn ook verhalen over zeeslagen die werden nagespeeld, of dit ook daadwerkelijk is gebeurt, is maar de vraag. Door de opkomst van het christendom werden de spelen uiteindelijk afgeschaft. Keizer Honorius is degene geweest die de spelen heeft verboden. Dit gebeurde in 404. De reden dat hij de spelen afschafte was de dood van een Monnik. Hij probeerde de strijd tussen twee gladiatoren te stoppen. Dit werd door het publiek niet gewaardeerd, om hun ongenoegen te uitten lynchten zij de monnik.

Het theater werd na de afschaffing van gladiatorengevechten niet gesloten. Tot 523 werden er nog voorstellingen gehouden in het stadion. Deze voorstellingen bestonden voornamelijk uit het jagen op wilde dieren.

Colosseum-rome

Tekening van het Colosseum in Rome zoals het er hoogstwaarschijnlijk uitzag vroeger.

Toegankelijkheid

Het theater is dagelijks geopend vanaf 9 uur. In de wintermaanden sluit het Colosseum om 15.30 en in de zomer blijven de deuren geopend tot 19.00.

  • Tip 1: Ga niet op de foto met een verklede man, dit lijkt leuk maar na het maken van de foto vraagt de persoon waar je mee op de foto bent gegaan bakken met geld.
  • Tip 2: Koop een combiticket. Doe dit bij de Palatijn, nu kun je zowel daar als bij het Colosseum naar binnen. Als je je kaartje bij de Palatijn aanschaft kan je de rij die voor het theater staat zo voorbijlopen.
  • Tip 3: Het kaartje is 2 dagen geldig. Gooi je kaartje dus niet weg als je niet aan bezoek van een van de twee bovengenoemde bezienswaardigheden bent toegekomen.
  • Kosten: €12,- per persoon

    Zie ook: De zeven moderne wereldwonderen