Deel 1: Christus de Verlosser

christus-de-verlosser

Ik zal in deze serie over de moderne wereldwonderen elk wereldwonder apart beschrijven. Ik schrijf over de toegankelijkheid & de historie.

Historie

Christus de verlosser (in het Portugees: ‘Cristo Redentor’) is een standbeeld in Rio de Janeiro, de hoofdstad van Brazilië. Het beeld staat op de heuvel Corcovado en is zichtbaar vanuit heel de stad. Dat is ook niet zo gek, want het beeld is maar liefst achtendertig meter hoog en achtentwintig meter breed.

Het idee kwam van een katholieke priester genaamd Pedro Maria Boss. Voor zo’n groot standbeeld moesten er natuurlijk sponsoren werden gevraagd om dit te financieren. De priester vroeg aan de koningin of zij hier interesse in had, maar zij was niet overtuigd. Toen Brazilië een republiek werd in 1889 werd het project definitief afgeblazen, omdat in de wet werd opgenomen dat de kerk en de staat gescheiden moesten blijven.

Maar in 1921 werd het plan opnieuw in leven geblazen door de kerk. Tijdens de monumentenweek (Semana do Monumento) probeerde ze genoeg geld in te zamelen, met succes. Op 12 oktober 1931 was het standbeeld af en werd het gepresenteerd aan de inwoners van Rio. Het beeld is oorspronkelijk gemaakt in Frankrijk en in delen verscheept naar Rio de Janeiro.

Toegankelijkheid

Het standbeeld is zeer makkelijk toegankelijk voor toeristen. Je kan bijvoorbeeld met de kabelbaan naar boven, dit duurt maar twintig minuten. Eenmaal boven aangekomen moet je nog 222 treden op. Sinds kort is het ook mogelijk om met de lift of roltrap deze enorme trap te vermijden.

Daarnaast is het ook mogelijk om met de auto de berg te beklimmen. Deze kan je makkelijk kwijt op de parkeerplaats. Ook vanaf hier moet je nog de 222 treden beklimmen, de lift of de roltrap naar boven pakken.

Ten slotte is het ook mogelijk om met de fiets of lopend boven aan te komen. De toegang van het standbeeld is gratis. Wanneer je op eigen houtje naar boven gaat, is het mogelijk dat je in een lange rij komt te staan. Met een tourgids hoeft dit niet. Ook is het verstandig om vroeg in de ochtend langs te gaan. Het is dan veel minder druk.

christus-de-verlosser1 christus-de-verlosser2 christus-de-verlosser3

Zie ook: De zeven moderne wereldwonderen