3. Bangkok, de grote hoofdstad Thailand

Bangkok is de hoofdstad van Thailand. Het is de grootste stad van het land met 8.280.925 inwoners. De stad ligt vlakbij de Golf van Thailand.

Geschiedenis

Bangkok was eerst een handelscentrum voor Ayutthaya, dat was toen de hoofdstad van Thailand. Ayutthaya werd in 1767 platgebrand door het Birmese leger. De toenmalig generaal van Thailand Phraya Tak moest zich terugtrekken. Later lukte het hem om het Birmese leger te verdrijven. Toen de toenmalig koning overleed troonde Phraya Tak zichzelf tot koning. In 1768 benoemde hij een nieuwe hoofdstad die in de provincie Thonburi lag. De opvolger van Taksin verplaatste de hoofdstad naar de oostoever. Dit deed hij omdat hij vond dat daar de stad beter verdedigd kon worden. Het werd opgebouwd in de stijl van Ayutthaya.
Rond 1850 begon de stad steeds meer te handelen met Europa en Noord-Amerika. De stad werd telkens gemoderniseerd. Er werden veel wegen en spoorwegen aangelegd.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok bezet door Japan. De geallieerden bombardeerden de stad tijdens de oorlog. Er was veel schade aan de stad na de oorlog. Later werd de stad door de Amerikanen gebruikt als uitrustplek voor de Vietnamoorlog. Amerika investeerde ook veel in de stad waardoor het kon groeien. De stad bleef maar groeien.

Klimaat

Bangkok heeft een tropisch klimaat. De hoofdstad heeft afwisselende seizoenen, maar de temperatuur komt ’s nachts bijna nooit onder de 20 graden. World Meteorological Organization is zelfs van mening dat Bangkok de stad is met de hoogste gemiddelde temperatuur van de wereld. Tijdens de warme maanden is het bijna altijd droog, af en toe kunnen er ook zomerstormen zijn met hevige regenbuien.

Wat kan je er doen?

Je kunt veel verschillende leuke dingen bekijken in Bangkok. Zo kan je bijvoorbeeld naar het nationale museum van Thailand gaan. Het museum bestaat uit meerdere gebouwen. In dit museum kan je historische voorwerpen en beelden zien.
Chinatown is ook erg leuk om te bezoeken. Het is een drukke, gezellige wijk waar je van alles kan vinden. In Chinatown kan je voor weinig geld lekker eten. Het heeft veel viskraampjes en er wordt op straat gekookt.

chinatown-bangkok

Chinatown, een drukke, gezellige wijk

Het is ook erg leuk om langs Wat Pho te gaan. Het grootste liggende boeddha beeld van Thailand bevindt zich daar. Rond het gebouw staan nog vele andere boeddha beelden.
De tempel Wat Saket is ook erg leuk om te bezoeken. De tempel staat op een kunstmatige berg die wel 58 meter hoog is. Wanneer je de berg beklimt kom je veel gebedsmolens tegen. Op de berg staat een gouden gebouw met een boeddha beeld. Je hebt op de berg een mooi uitzicht over de omgeving.
Naast de benoemde dingen kan je in Bangkok ook erg goed shoppen. Er zijn verschillende grote winkelcentra waar je van alles kan halen.

Kortom, Bangkok is zeker een leuke plek om naar toe te gaan. Naast de dingen die hierboven zijn genoemd zijn er nog veel meer andere leuke dingen om te doen. Ook is het weer vaak goed in Bangkok.

Bron featured image: klik hier.